Vragen aan Bjorn

Hoe is het boek De Zwendelaar ontstaan?

In het dagelijks leven werk ik bij een bank maar zo lang ik me kan herinneren ben ik ook fanatiek lezer. De ambitie om zelf een thriller te schrijven was er altijd al maar de inspiratie om werkelijk te beginnen kwam na onze terugkeer uit Moskou eind 1998, na een verblijf van ruim twee jaar. De financiƫle crisis die ik daar van dichtbij meemaakte bleek achteraf een fatale combinatie te zijn van kortzichtig kudde gedrag alsmede collectief zelfbedrog dat bomen oneindig in de hemel kunnen groeien.
Wilde de mensheid soms bedrogen worden? Is de illusie interessanter dan de werkelijkheid? Het leek er in ieder geval op. Het boeide me mateloos.

Ik begon met schrijven over een vergelijkbare situatie in een fictief Hollands dorp en het voelde goed. Na ontelbare versies van het manuscript, afwijzingen van ongeveer iedere uitgeverij die Nederland kende maar ook hulp
van mensen die oprecht bleven geloven in het project kwam uiteindelijk, ruim acht jaar na de eerste voorzichtige poging, het boek op de leestafel van de boekenwinkel terecht.

Het is puur toeval dat op het moment dat dit boek
uitkwam de wereld in een nog veel grotere economische crisis werd gestort door ruwweg de zelfde oorzaken als toen in Rusland. Het maakt het boek in ieder geval actueel.

Heeft u zelf een vraag, klikt u hier >>

 

 

Bjorn Stibbe