Tips voor aspirerend schrijvers

Schrijftips voor fictie:

1. 'Show, don't tell"
Vertel de lezer niet dat je hoofdpersoon aantrekkelijk, morsig of juist hyper actief is. Laat dit zien aan de hand van diens gedrag. Benader de lezer als intelligent persoon die zijn of haar eigen conclusies kan trekken.

2. Perspectief
Laat in ieder hoofdstuk duidelijk blijven uit wiens perspectief de belevenissen beschreven worden (de held, heldin, moordenaar of zelfs maar de hond in het verhaal). 'Persoonlijk' schrijven trekt de lezer in het verhaal.

3. Detail
Alles wat je schrijft moet in dienst staan van het verhaal. Als het niet ter zake doet; schrijf het dan niet op. Hoeveel details er nodig zijn over omgeving, uiterlijk of het weer moet iedere schrijver zelf bepalen zolang aan deze basisregel wordt voldaan. Schrap ieder onbelangrijk woord. Houdt het simpel.

4. Spanningsboog 
Iedere thriller heeft meerdere spanningsbogen; een voor de grote plot en enkele kleinere om het verhaal levendig te houden. Geef de lezer genoeg informatie om zijn interesse te wekken maar nooit zoveel dat hij kan weten hoe het afloopt.

5. De zes zintuigen
Gebruik alle zintuigen; niet slechts visueel. Geef aan wat een persoon in het boek voelt, ruikt, proeft, etc.
Wat zeggen deze signalen over het karakter van deze persoon en hoe brengt dit de plot verder.

6. Passie voor de karakters
De hoofdpersonen moeten emoties oproepen bij de lezer. Dat kan, in het meest simpele geval, liefde voor de held en haat voor de slechterik zijn, maar in het werkelijke leven is nooit iemand helemaal goed of slecht. Er is nuancering nodig om karakters geloofwaardig te maken, maar dat een persoon vanaf het begin de lezer moet boeien is cruciaal.

7. Blijf schrijven
Geen enkel boek is klaar na een eerste tweede of zelfs een tiende versie. Je moet iedere dag schrijven om voeling te houden met de plot, de karakters en de locatie waarin het boek zich afspeelt. Schrijf uit passie voor je verhaal.

8. Lees als een schrijver
Lees boeken die je zelf bewondert en leer van hun keuzes, schrijfstijl en techniek. Hoe gebruiken ze spanning opbouw, karakterontwikkeling, plot humor etc.
Om goed te kunnen schrijven moet je veel lezen.

9. Lees boeken over schrijven
Verdiep je in het leven van schrijvers.

10. Conflict
Geen enkele thriller kan zonder conflict en spanning tussen mensen; goed of kwaad. Laat je held ruzie maken met iedereen, maar een happy end komt pas letterlijk aan het einde.

11. De eerste bladzijden zijn cruciaal
Die zuigen de lezer het verhaal in en ontnemen hem/haar uiteindelijk de nachtrust. Volgens sommigen is het zelfs de eerste zin die een boek kan maken of breken.

12. Zorg voor een crisis of climax tegen het einde.
De spanningsbogen moeten zich uiteindelijk ontladen in een verassende ontknoping.

13. Schrijf voor je eigen plezier
Niet met publicatie in het achterhoofd. Slechts zeer weinigen kunnen leven van schrijven. Beschouw het als een hobby. Durf echter wel te dromen!

14. Vergeet je ego en accepteer goede raad
Negeer recensies.

15. Schrijf over wat je weet
Gebruik eigen ervaringen en inzichten. Doe research als het moet om de geloofwaardigheid te vergroten.

Er zijn geen regels.

Veel succes!

Bjorn

Bjorn Stibbe